beta/theta

 

Naš najbolj osnovni  trening je trening beta/theta na centralnem predelu glave.

Theta :

Možganski valovi v obsegu Theta so prisotni, ko sredi belega dneva sanjarimo ali fantaziramo in so večkrat povezani z kreativnostjo in intuicijo. Visoke amplitude Theta valovanja pri normalnem budnem stanju lahko zrcalijo probleme s pozornostjo in koncentracijo, poškodbe glave in učne motnje.

Beta:

Beta valovanje je prisotno, ko smo v stanju mentalne ali intelektualne aktivnosti in pozornosti navzven, naprimer ko razmišljamo, rešujemo probleme, procesiramo informacije. Vendar ljudje, ki imajo zelo povečane vrednosti visoke bete (bete2,3) lahko imajo probleme s anksiozo, obsesivno kompulzivno motnjo, nespečnostjo, bipolarnostjo, odvisnostjo.

Najbolj pogosti možganski vzorec iz naših izkušenj, ali najbolj pogosta oblika pri mladostnikih z motnjo ADHD, ADD je previsoko razmerje med počasnimi možganskimi valovi frekvenc Thete in hitrim možganskim valovanjem Bete (obstajajo pa še tudi drugi možganski vzorci oblik ADHD).

Ponavadi je to razmerje pri teh mladostnikih 1:6 in še več. Z treningom beta/theta znižujemo razmerja med temi frekvencami. Razlike so lahko že hitro opazne ali pa je potrebno nekaj več časa, odvisno predvsem od posameznika. Bistveno je, da možgani začnejo čez čas z neurofeedbackom spreminjati možganske vzorce v smislu, ko se od nas zahteva pozornost začnejo možgani oddajati (aktivacija) več Beta valov in manj Thete. Ko se tak vzorec utrdi, ostane za vedno.

Primer, dveh grafov (1 do 5 treningov) bete in thete.

 

Višanje vrednosti Bete.

DSC_0165

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nižanje vrednosti Thete.

 

DSC_0168