Neurofeedback

Nezgodne možganske poškodbe

Možgani so mišica, ki poganja svet. Izboljšajte njihovo funkcionalnost z neurofeedback tehnologijo

- Neuromedis - nezgodne poskodbe mozganov

Nezgodne možganske poškodbe predstavljajo enega večjih problemov sodobne družbe. Osebe, ki imajo možganske poškodbe, navadno pestijo številne in težke posledice na več področjih, pri čemer so prav psihološke spremembe tiste, ki povzročajo največ težav.

Poškodbe možganov oziroma glave definiramo kot »poškodbo žive možganovine, ki jo izzove zunanja mehanska sila«. Poškodbe glave se delijo na zaprte in odprte glede na nastanek, na zmerne in hude glede na stopnjo prizadetosti ter na zunanje in notranje, pri čemer se notranja imenuje tudi okvara. Ločimo poškodbo in okvaro možganov, saj je okvara posledica dogodkov znotraj organizma. Tako med okvare sodijo možganska kap, možganski tumor, virusna obolenja in druge bolezni.

Najpogosteje je vzrok za poškodbo glave prometna nesreča, poškodba pri delu, med športom, rekreacijo ali doma, pa tudi nasilje drugih ljudi. Po poškodbi običajno nastopijo obdobje nezavesti (kome) in/ali obdobje amnezije – izgube spomina. Trajata lahko kratek čas – do nekaj minut, ali dalj časa – nekaj ur, tednov ali pa celo mesecev. Posledica poškodbe je okvara možganovine, kar povzroči poslabšanje telesnih, čustvenih in duševnih sposobnosti pri poškodovanem. Vendar pa poškodba običajno ni zgolj ena, temveč sosledje več okvar. Prva je posledica udarca v glavo, kar neposredno poškoduje možgane. Druga sledi kot posledica primanjkovanja kisika v možganovini, nekaj minut kasneje. Tretja pa sledi v nekaj dneh po poškodbi in je posledica krvavitve v možganovini, njenega nabrekanja ali zmečkanin, kar še dodatno poškoduje tkivo.

- Neuromedis - nezgodne poskodbe mozganov2
- Neuromedis - poskodba mozganov

Ključni simptomi poškodbe možganov:

  • zmedenost;
  • težave s koncentracijo in ohranjanjem pozornosti;
  • težave s spominom;
  • težave z izbiro pravih besed;
  • problemi s spanjem;
  • občutljivost na zvok in/ali svetlobo;
  • zvečana anksioznost, jeza, občutljivost, razpoloženjske motnje;
  • socialna izolacija;
  • problemi z vidom;
  • težave z ravnotežjem..
Kaj se dogaja v možganih?

Kaj se dogaja v možganih?

- Neuromedis - qeeg meritve

Qeeg je zelo dobro orodje, ki nam je na voljo, da identificiramo možganska področja, ki so bila prizadeta s poškodbo glavo. Slikanje glave s CT-jem in magnetno resonanco nam pokaže, če je kje kakšna poškodba v anatomiji ali strukturi možganov, ne pove pa nam nič o tem kako možgani funkcionirajo. Pogosto se celo zgodi, da so slike s CT ali MRI čisto normalne po poškodbi glave, je pa dejansko nastala funkcionalna poškodba, ki jo lahko odkrijemo s pomočjo qeeg-ja.

Nekateri simptomi poškodbe možganov se močno prekrivajo z drugimi motnjami, npr. PTSM, kjer se prav tako pojavljajo težave s spanjem, občutljivost, jeza, problemi s koncentracijo, socialna izolacija. Prav zaradi tega, so ljudje pogosto napačno diagnosticirani in tudi napačno zdravljeni, če nihče sploh ne »pogleda v njihove možgane«.

- Neuromedis - eeg meritve
Neurofeedback je inovativna metoda, s pomočjo katere se posamezniki naučijo spreminjati svoje možgansko delovanje
Učinkovitost metode je znanstveno dokazana
Rezultati treningov so objektivno preverljivi, napredek pa trajen
Je popolnoma varna metoda, brez negativnih stranskih učinkov
Naročite se na brezplačno predstavitev

Skupaj bomo pogledali kako vam neurofeedback lahko pomaga in vam predstavili individualni plan treningov