Tomatis

Zvočno stimulativni program za izboljšanje možganskih funkcij

Tomatis® izboljša motorične, emocionalne in kognitivne sposobnosti s pomočjo glasbe in jezika.

Image

Klikni na gumb za predvajanje predstavitenega videa

Kaj je Tomatis®?

Metoda Tomatis® je naravni pristop k nevrosenzorni stimulaciji slušnega organa. Njeni programi poslušanja spreminjajo glasbo in glas v realnem času, da vključijo možgane in razvijejo motorične, kognitivne in čustvene sposobnosti. Metoda, ki jo je razvil francoski zdravnik in raziskovalec Alfred Tomatis®, temelji na napredni tehnologiji in odlični usposobljenosti strokovnjakov pri njeni uporabi.

Učenje in komunikacija sta procesa, ki se večini od nas morda zdita enostavna. Toda za enega od desetih ljudi je to vsakodnevna bitka. Zmožnost pravilne obdelave senzoričnih informacij je ogrožena-sluh je oslabljen. Pri obdelavi informacij ima uho temeljno vlogo, saj so glavna vrata v naše možgane. Zajame okoliške zvoke in pretvori naš glas v električne impulze ter jih posreduje možganom, ki jih analizirajo.

Presenetljivo beleži tudi naše gibe in je močno vpleten v koordinacijo, ravnotežje in ritem. Zato ima ključno vlogo v vsakdanjem življenju, pa naj gre za komunikacijo, govor, branje, učenje, spomin ali gibanje. Ko je komunikacija med ušesom in možgani motena, je ogrožena naša sposobnost interakcije z zunanjim svetom. Posledica je pogosto izguba samozavesti, kar posledično poveča komunikacijske in učne težave.

- Neuromedis - tomatis metoda slovenija
- Neuromedis - tomatis ljubljana slovenija

Uho je najmočnejši senzorični integrator človeškega telesa. Več kot 80 % stimulacije, ki jo prejmejo naši možgani, prihaja iz našega ušesa. Po eni strani ima vlogo pri stimulaciji možganov, po drugi strani pa pozitivno vpliva na plastičnost možganov. To pojasnjuje, kako metoda deluje na številnih področjih uporabe. Metoda Tomatis® je dopolnilno orodje večini terapevtskih obravnav, saj omogoča pomnoževanje dobljenih rezultatov in tako bistveno skrajša trajanje tradicionalnega terapevtskega ali medicinskega načrta.

Kako deluje metoda Tomatis®?

Metoda Tomatis® deluje prek ročne naprave, imenovane TalksUp®. Zasnovan je posebej za obdelavo glasbe in glasu na podlagi določenih parametrov. Ta metoda ima veliko funkcij, vključno z "Electronic Gating®". Gre za edinstven neinvaziven poseg, ki omogoča zvočni kontrast z nenadnim prehodom iz nizkih v visoke frekvence. Med nizkimi in visokimi frekvencami povzroča določen napor za prilagajanje ušesa in vodi do stimulacije možganov.

Cilj tovrstnega poslušanja je aktiviranje možganskih centrov, ki so odgovorni za sluh, motorične, čustvene in kognitivne sposobnosti. Gating® ohranja možgane v stanju stalne budnosti in pripravljenosti zaradi nenehne izmenjave informacij. Hitrosti preklopa so majhne in počasne, vendar jasno opredeljene in poudarjene, da ohranjajo pozornost in zaznavanje skozi celoten cikel poslušanja. Če bi se zgodile hitro in nenadoma, bi jih naše uho zaznalo kot nelagodje.

- Neuromedis - tomatis slovenija
- Neuromedis - tomatis govorne motnje

Za poslušanje glasbe po metodi Tomatis® uporabljamo še poseben set slušalk, ki nam omogočajo poslušanje glasbe preko slušnega organa (po zraku) in kosti lobanje (zaznavanje zvoka preko vibracij), saj so te s posebnim delom prislonjene na vrh glave

Področja uporabe Tomatisa®?

Motnja pozornosti prizadene otroke in odrasle tako, da se ne morejo dovolj osredotočiti na delo in obveznosti, ki jih je treba opravljati dlje časa, tudi če delo zahteva minimalen intelektualni napor, se opravlja rutinsko ali je znano. Posebnost pozornosti je selektivna pozornost, to je proces, pri katerem od množice dražljajev, ki v določenem trenutku delujejo na naša čutila, zavestno zaznamo le majhen del, ostale pa večinoma zanemarimo.

Primanjkljaj te lastnosti pozornosti ne povzroča le težav v kognitivnem smislu, temveč predstavlja tudi vir težav za otroke v šoli. Poleg splošnega učinka na cerebralno možgansko stimulacijo, t.i. »kortikalno polnjenje«, ima lahko Tomatisova metoda izjemno pozitivne učinke tudi na selektivno pozornost. Tomatisova metoda temelji na nenadnem prehajanju visokih in nizkih frekvenc, torej na nenadnih tonskih kontrastih v glasbi, ki možganom omogočajo ves čas ohranjati budnost in pozornost.

Cilj je pomagati možganom razviti samodejne mehanizme za zaznavanje sprememb, ki bodo posledično prispevale k izboljšanju pozornosti. Zaradi tega je metoda Tomatis® zelo učinkovit dopolnilni pristop k podpori otrok in odraslih, ki imajo motnjo add/adhd.

Za motnje avtističnega spektra (MAS) so med drugim značilne težave pri interakciji z zunanjim svetom, predvsem pa nepravilnosti v socialni komunikaciji. Najnovejše raziskave menijo, da zrcalni nevroni morda ne zmorejo pravilno delovati. Ti nevroni so v možganih razpršeni in imajo ključno vlogo, saj aktivirajo možganska področja, ki so ključna za gibanje in govor. Ključni so tudi za razumevanje dejanj, namenov in občutkov drugih. Ti nevroni nam omogočajo, da projeciramo gibanje, predvidevamo občutke in smo empatični. Zato igrajo bistveno vlogo v naših družbenih in vsakodnevnih interakcijah, pa naj gre za zgolj preprosto ¨nasmeh nekomu¨, zaznavanje čustev drugih ali razumevanje njihovih dejanj.

Nekateri znanstveniki domnevajo, da približno 30–50 odstotkov vseh otrok z avtističnim spektrom nikoli ne razvije govora. Problem govora pri otrocih z motnjami avtističnega spektra je zelo pomemben, zato je treba spremeniti pogled na nujnost zgodnje intervencije. Uporaba metode Tomatis® pri otrocih z avtizmom že od zgodnjega otroštva lahko vodi do velike spremembe govora.

Človeški možgani so nevroplastični in nevronska vezja so zelo dinamična – hitro se spreminjajo kot odziv na dejanja in izkušnje. Znašli smo se v situacijah, ko smo z zastarelimi in neučinkovitimi ukrepi in protokoli nemočni pred ogromnim porastom števila otrok z avtizmom.

Tomatisova metoda ni nov poseg, v praksi je že več kot 50 let, a se nenehno razvija. Število otrok z avtističnim spektrom narašča in predstavlja vse večji izziv za družbo, skoraj v vseh državah sveta. Nevroznanost nam daje nove dokaze, da lahko nevrostimulacija, v tem primeru Tomatis® metoda, bistveno izboljša splošno stanje otrok z avtizmom.

Obstaja širok spekter učnih težav ter govornih in jezikovnih težav. Niso posledica zmanjšane inteligence, niti težave z vedenjem, motivacijo ali slabimi socialno-ekonomskimi razmerami.

Veliko učnih težav ima nevrobiološki problem, ki je nastal v obdobju prenatalnega razvoja. Ta stanja vključujejo disleksijo, disgrafijo, diskalkulijo, dispraksijo (posebna motnja v razvoju motoričnih funkcij), disfazijo (lažje oblike govorno-jezikovnih motenj). Motnje jezikovno-govorne glasovne komunikacije (glas, govor, jezik) nastanejo zaradi organske in funkcionalne okvare, zaradi katere je govorna komunikacija otežena ali odsotna.

Tomatisova metoda temelji na naravni plastičnosti nevronskih vezij, ki sodelujejo pri dekodiranju in analizi zvokov, ravnotežju in koordinaciji za urjenje možganov.

Uho ni »le« najmočnejši čutilni organ človeškega telesa. Dejansko je v notranjem delu ušesa telo, imenovano "vestibul". Slednji obvešča možgane o najnežnejšem gibu telesa in prejema navodila. Močno je vpleten v naše motorične sposobnosti in našo koordinacijo. Zato deluje kot aktiven prenos senzoričnih informacij in neposredno vpliva (z ostalimi deli telesa) na motorične sposobnosti, lateralnost, regulacijo mišičnega tonusa in vertikalnosti.

Težave na področju motorike in koordinacije so lahko povezane z okvarami našega vestibularnega aparata in vodijo do zamud pri pridobivanju in izvajanju kretenj, ki se jih naučimo odraščati: hoja, tek, skakanje, brcanje ali prsti, na primer. Lahko so tudi v obliki vrtoglavice, izgube ravnotežja, slabosti, navpičnosti ...
S pospeševanjem prenosa globokih in ritmičnih zvokov metoda

Tomatis® deluje neposredno na vestibul in ima pozitiven učinek na motorično funkcijo, regulacijo mišičnega tonusa in navpičnost. Poleg tega bo metoda Tomatis® z naravnim posegom na slušno stran pomagala izboljšati koordinacijo gibanja levo in desno.

Ker je uho glavni kanal za prenos senzoričnih informacij iz človeškega telesa, ima ključno vlogo pri vseh telesnih funkcijah. Ta stimulacija se lahko zmanjša ali oslabi, ko možgani aktivirajo inhibicijo ali zaščitni mehanizem, ki se lahko pojavi po izoliranem travmatičnem dogodku (znanem kot čustveni šok).

Možgani se tudi nagibajo k zaščiti, ko zunanje okolje zaznavajo kot agresivno/nevarno. To se dogaja ljudem, ki se soočajo z reorganizacijo rutine, pri čemer se poveča odgovornost, izgubijo znani okviri vsakodnevnega delovanja in pojavi se socialni pritisk. Z drugimi besedami, včasih se možgani poskušajo naravno zaščititi, ko prejmemo zvočni signal iz okolja, ki pomeni agresijo ali po čustvenem šoku. Tomatisova metoda deluje na limbični sistem, ki je povezan s slušnim sistemom.

Med drugim, ta del možganov je odgovoren za mehanizme nadzora in regulacije čustev, spomina in učenja. Z delovanjem na limbični sistem in prefrontalni korteks Tomatisova metoda deluje na uravnavanje čustvenih stanj (anksioznost, depresija, agresivnost, stres, strahovi in fobije...). . Imela bo tudi učinkovito neposredno delovanje na uravnavanje stresa.

Nanašajo se na resne težave, ki se pojavljajo v zgodnjem razvoju, in kažejo okvare na področju socialnih interakcij, komunikacije in kognicije. Vključujejo motnje avtističnega spektra, Rettovo motnjo, dezintegrativno motnjo v otroštvu, Aspergerjevo motnjo.

Nevronska vezja, ki povezujejo uho z možgani, vsebujejo posebne nevrone (motorične in senzorične), ki se imenujejo ¨zrcalno nevroni¨ in igrajo pomembno vlogo pri oblikovanju socilane kognicije ter razumevanju čustvenega stanja drugih ljudi. Z delovanjem na te nevronske kroge Tomatisova metoda izboljšuje komunikacijo, govor in kakovost socialnih odnosov, manj je agresije v interakciji. Prav tako metoda vodi do normalizacije občutljivosti na zvok, zmanjšane taktilne obrambe, večje tolerance na različne teksture hrane in oblačil, večje pozornosti na vizualne in slušne dražljaje.

Sluh in težave s sluhom
Nedonošenčki
Priprava na nosečnost in porod
Stres, izčrpanost in krnična utrujenost
Psihološke težave zaradi čustvenega šoka
Rehabilitacija nevroloških motenj (poškodbe glave, možganska kap, poškodbe).
Težave pri obvladovanju tujih jezikov
Izboljšanje glasbenih sposobnosti (petje in igranje na inštrumente
Napredna diagnostika

Kako poteka metoda Tomatis®

Metoda Tomatis® v našem Neuromedis centru dopolnjuje naš terapevtski pristop, pri obravnavi najrazličnejših stanj, ki izvirajo iz ne optimalnega možganskega delovanja. Vsako stranko obravnavamo individualno in s pomočjo naprednih testov, vprašalnikov in diagnostičnimi meritvami možganskega delovanja, dobimo posebej zasnovan program za popolno razumevanje vsakega profila posebej. Naša strokovnjakinja Tomatisa®, Daniela Kostanjevec, mag.psih. bo ustvarila ekskluziven program, prilagojen vašim potrebam.

Naročite se na brezplačno predstavitev

Skupaj bomo pogledali kako vam ali vašemu otroku Tomatis® lahko pomaga in vam predstavili individualni plan terapij