Obvladovanje stresa z biofeedbackom

Obvladovanje stresa z biofeedbackom

Smo sredi nove dobe osebnostne rasti, kakršni še nismo bili priča. V njej se je ustvarila zanka povratnih informacij, ki povezuje najnovejša dognanja nevroznanosti in starodavno prakso meditacije.

Stres je sestavni del našega življenja, saj nas spremlja od rojstva do smrti. 

Stresna reakcija se sproži nezavedno in je odgovor na situacije, dogodke ali ljudi, ki jih doživljamo kot ogrožajoče, pri čemer se stresna reakcija lahko sproži zaradi resničnih groženj ali pa zaradi namišljenih situacij oz. skrbi, ki si jih povzročimo sami.

Pojavljanje stresne reakcije v obeh primerih lahko pojasnimo s tem, da naše telo ne loči med namišljenim in realno ogrožajočimi situacijami/skrbmi. In ko gre za dlje trajajoče namišljene ali realne ogrožajoče situacije, pa stresna reakcije ne mine, se pojavijo znaki negativnega stresa, ki lahko vodi v različne težave in bolezni, med drugim tudi v izgorelost in depresijo.

Negativni stres se v zadnjih letih omenja kot eden pomembnih vzrokov za slabšanje zdravstvenega stanja sodobnega prebivalstva, saj lahko vodi v različne težave in bolezni. Kronične stresne obremenitve povečujejo tveganje za celo množico bolezni in motenj. Poleg tega raziskave kažejo, da ljudje ki doživljajo negativni stres, posledice stresa pogosto lajšajo z begom v tvegana vedenja.

Že sama misel lahko sproži stresni odziv in ga ohranja

Ko telo pahnemo iz kemičnega ravnovesja, temu pravimo ¨stres¨. Stresni odziv je prirojeni odziv telesna na vsiljeno neravnovesje, obsega pa tudi stvari, ki jih telo stori, da bi se vrnilo v ravnovesje. Ne glede na  to ali naletimo na svojega zoprnega bivšega partnerja  ali pa besnimo v prometnem zamašku, ker zamujamo na sestanek, se v nas sproži stresni odziv, ker se odzivamo na svoje zunanje okolje. V nasprotju z živalmi smo sposobni zgolj z mislimi sprožiti odziv ¨boj ali beg¨.

Ni treba, da bi bila misel sploh povezana z našimi trenutnimi okoliščinami. Stresni odziv lahko sprožimo v pričakovanju določenega dogodka v prihodnosti. Še slabše za nas je, da lahko poustvarimo isti stresni odziv, če obudimo neprijeten spomin, ki je vtkan v vlakna naše sive možganovine.

Tako bodisi pričakujemo izkušnje, ki povzročajo stres, ali pa obujamo spomine nanje; naša telesa obstajajo bodisi v prihodnosti ali pa v preteklosti.

Na svojo škodo kratkotrajne stresne okoliščine spremenimo v dolgotrajne. Takšen stres, ki se ponavlja, nam škodi, kajti noben organizem ni zasnovan z mehanizmom za spoprijemanje z negativnimi učinki na telo, kadar je to izpostavljeno pogostim in dolgotrajnim stresnim odzivom. Z drugimi besedami: nobeno bitje se ne more izogniti posledicam dolgotrajnih kriznih položajev.

Recimo, da zaradi določene ogrožajoče okoliščine (resnične ali namišljene) vedno znova aktivirate odziv ¨boj ali beg¨. Srce, ki divje utripa, črpa izjemne količine krvi v ude, telo pa je pahnjeno iz homeostaze.

Svoje živčevje pripravljate na beg ali boj. Vaše srce ves čas divje utripa, zaradi česar se lahko pojavijo visok krvni tlak, aritmije in tako naprej. Učinek domin ki ga sproži vrsta hormonov in drugih kemičnih snovi, ki jih izloča telo v odziv na stres, lahko negativno vpliva na delovanje določenih genov, kar utegne povzročiti bolezen. Z drugimi besedami: ponavljajoči se stres pritiska na genske gumbe, zaradi katerih se začne uresničevati naša genetska usoda. Jo ¨¨izzivimo¨, kar v večini primerov pomeni, da zbolimo.

Biofeedback je samoregulacijska tehnika s pomočjo katere se posamezniki naučijo modificirati njihovo fiziologijo z namenom izboljšati fizično, psihično, čustveno in duhovno zdravje.

Uravnovesite telo, um in čustva z biofeedback tehnologijo

Posameznikom so na voljo številne metode in tehnike za obvladovanje stresa in ena izmed njih je biofeedback. Kakršnakoli informacija o stanju našega organizma je pravzaprav biofeedback. Merjenje telesne temperature, krvnega tlaka, tehtanje- vse to so aktivnosti, ki nam dajejo neko povratno informacijo o našem telesu.

Največ pozornosti se pri biofeedbacku namenja krepitvi srčne koherence. Srčna koherenca je usklajenost srca z možgani in jo dosežemo s preprosto tehniko počasnega in ritmičnega dihanja, s katerim lahko ublažimo stresni odziv telesa.

Telo se na stres odzove s tipičnimi znaki, kot so: hitrejše bitje srca, hitrejše dihanje, spremenjena galvanska prevodnost kože, povečano izločanje adrenalina… Biofeedback naprava sproti spremlja telesne odzive , ki jih sproži neka stresna reakcija, ter s tem posamezniku omogoča vpogled v lastne telesne procese. Bistvo tehnike je, da se posameznik nauči sproščanja, pri tem pa ima kot pripomoček napravo, ki je z njim povezana preko senzorjev in mu kot povratno informacijo na monitorju prikaže določene animacije. S tem dobi vpogled, kakšna je njegova stopnja relaksacije.

Srce pošilja čustvene in informacijske signale možganom in telesu, lahko se uči, spominja, zaznava in čuti. Srce pošilja več informacij možganom, kot možgani srcu. Si sedaj malo bolj predstavljate njegovo moč in pomen?regulacijska tehnika s pomočjo katere se posamezniki naučijo modificirati njihovo fiziologijo z namenom izboljšati fizično, psihično, čustveno in duhovno zdravje.

Tehnologija je danes napredovala do te stopnje, da nam je omogočeno nadzorovati tudi avtonomni živčni sistem, kar je ključnega pomena za premagovanje vsakdanjih zahtevnih obveznosti.

Ko z vadbo srčne koherence dosežemo ravnovesje, smo optimalno pripravljeni na kakršnikoli izziv. Srčna koherenca neposredno vpliva na čustvene možgane prek zavestnega dihanja. Posledica tega so hitrejši in natančnejši odzivi in boljše delovanje v stresnih okoliščinah, tako na psihični, fizični in vedenjski ravni.

Znanstveniki se ukvarjajo s preučevanjem srca, njegovega elektromagnetnega polja, delovanja in vpliva srčne koherence. Naše srce namreč deluje intuitivno in sporoča možganom informacije, še preden dobijo možgani impulze od zunaj. Če povem preprosto-naše srce lahko odreagira na dogodke še preden se zgodijo, čisto intuitivno. Ima tudi pomembno vlogo v našem čustvenem stanju: kadar smo umirjeni, sproščeni, je ritem našega srca pravilen, koherenten, kadar pa nas kaj skrbi, prestraši, jezi, postane nekoherenten in posledično vpliva na vse telo.

Izkušnje strank z biofeedback tehnologijo

»Nisem si mislila, da bom še kdaj spodobno spala. V povprečju sem spala 4 ure. Biofeedback mi je pomagal pri dostopu do mirnega in bolj pozitivnega uma s prikazom, kako so moje misli vplivale na moje telo in tudi na moj spanec. Zdaj sem sposobna sprostiti svoj um in telo in spati 7 ur«.

Ana, 41 let

»Ugotovil sem, da je biofeedback neprecenljiv pri zdravljenju moje tesnobe. S pomočjo te tehnologije sem se zavedal fizičnega vpliva na moje tesnobe in se naučil učinkovitih veščin umskega telesa, ki so ogromno pomagale pri zmanjševanju moje tesnobe. Pred obiskom Neuromedisa, sem poskusil veliko drugih tretmajev in strategij za zmanjševanje moje tesnobe. Rekel bi, da mi je biofeedback metoda daleč najbolj pomagala«.

Matej, 29 let

»Želel sem se naučiti, kako se soočiti s stresom mojega hektičnega načina življenja, ki me je pripeljal do zasvojenih vedenj. Začetna ocena mi je pokazala, da sem hiperventiliral in z biofeedbackom sem se naučil, kako doseči optimalno dihanje. To stanje bi opisal kot ¨prisotnost polne ozaveščenosti in odsotnost kakršnekoli tesnobe¨. Doma vadim in zato se počutim manj pod stresom«.

Ivan, 56 let