Kaj je neurofeedback?


 

 

Neurofeedback je metoda, ki uporabniku preko naprave za merjenje možganske aktivnosti stalno podaja informacijo o njegovi možganski aktivnosti. S pomočjo povratne informacije se uporabnik na nek način uči, kar s časom vodi v spremembe njegove možganske aktivnosti. Te so povezane s pozitivnimi spremembami na fizičnem, čustvenem in kognitivnem področju.

Proces poteka, kot je prikazano na sliki. Najprej je s pomočjo elektroencefalografa (EEG) pridobljena  surova električna kortikalna aktivnost, ki je v realnem času procesirana in analizirana s pomočjo računalnika. Na podlagi protokola treninga se izbere in izlušči enega ali več parametrov, katere se želi modulirati. Samo ti so nato podani nazaj uporabniku v obliki senzorne povratne informacije na zaslonu.  Poleg numerične informacije uporabnik prejme  tudi prijeten senzorni dražljaj, ki predstavlja nagrado in udeleženca motivira, da ponovno preide v želeno mentalno stanje, ki mu prinese nagrado. Senzorna povratna informacija uporabniku omogoča, da se preko nje aktivno uči kontrole električne možganske aktivnosti.

Neurofeedback terapija

Desetletja raziskovanja človeških možganskih valov, načina kako delujejo možgani in kako se lahko poveča njihova funkcionalnost nam je sedaj prineslo zelo učinkovito metodo za krepitev možganske moči 


Kako poteka neurofeedback?


Qeeg in eeg meritve

Prvi korak pri našem delu je diagnosticiranje oz. meritve možganskega delovanja (qeeg brain map), ki nam pokaže odstopanja v možganskem delovanju.

Izdelava protokola treningov

Če je na vaših qeeg meritvah opaženo odstopanje od normalnega možganskega delovanja pripravimo individualen protokol neurofeedback treningov.

 

Neurofeedback treningi

Izvajanje protokola za izboljšanje možganskega delovanja v praksi z neurofeedback treningi. Treningi potekajo 2x tedensko po 45 minut.

¨CHANGE YOUR BRAIN CHANGE YOUR LIFE¨. dr. Daniel Amen


 

Prednosti neurofeedback metode


 

Metoda, s katero se posazmeniki naučijo spreminjati svoje možgansko valovanje

Metoda je pri nas inovativna, v svetu pa se uporablja že dobrih 30 let

Njena učinkovitost je znanstveno dokazana

1_-ElwvFeXr9uqfJZM43rtFA

Je popolnoma varna, brez negativnih stranskih učinkov

Rezultati treningov z neurofeedbackom so objektivno preverljivi

Napredek po zaključku treningov je v večini primerov trajen